Jazzens krumsprång enligt Shamanen del 2

...min högst personliga lilla snabbskola i vad "jazz" kan innehålla sätter nu igång med språng. Jag gör några korta nedhopp i olika sorters jazzvärldar - lyssna på exemplen om ni vill och så småningom har den som hittills inte gillat eller inte tyckt sig känna till denna breda genre, förhoppningvis någon liten uppfattning.

För mig är pianot en av de allra viktigaste grundstenarna när det gäller jazz. Bara här finns det genast en uppsjö helt olika slags spel. Min galna pappa var ju som ni säkert minns jazzpianist, men det mesta av hans musik är utgivet på vinyl - lite klurigare att föra vidare här - ska dock göra ett försök senare. Det av flera skäl - hans musik kräver nog en smula mer av sin lyssnare än vad den ovana klarar misstänker jag. Jag kommer att ägna några inlägg åt dels olika pianister och i samband därmed även sångare.

Bill Evans är en av mina favoriter. På nätet har jag hittat f
öljande lilla söta film där vår Monica Zetterlund först står och fnissar och pratar och sen plötsligt brister ut i sång - som vanligt vidunderligt vackert. I Sverige har vi många intressanta pianister, bland andra Lars Jansson, verksam i Bohuslän. Lyssna på "Under the Budhi tree" och "Giving receiving" först. Jag fortsätter därefter att föreslå två pianoinslag med sång, först mångsidiga Diana Krall som både sjunger och spelar och skriver och arrangerar en del själv. (Hon är gift med Elvis Costello med vilken hon nyss fått tvillingar enligt ryktet). Lyssna först på "Temptation" och "It could happen to you".

Sedan följer tragiskt bortgångna Radka Toneff som här sjunger med svenskamerikanske pianisten Steve Dobrogosz. Välj gärna "The moon is a harsh mistress" eller "Lost in the stars". "My funny valentine" är annars en riktig gammal s k jazzstandard. Jag återkommer till det senare.

Jag återkommer med mer piano, bla av Bill senare, och kompletterar dagens musikexempel med ytterligare piano i en liten lustig filmsnutt där två killar till slut river av ganska roliga improvisationer tillsammans på piano.

Kommentarer
Postat av: Gisan

Vad härligt att få utveckla mina sinnen när det gäller jazz. Jag ska ta och lyssna i helgen när jag är ledig och känna in vad det egentligen är. Kramar...

Postat av: kelly

Den sista var ju riktigt skön!

2007-04-29 @ 12:56:42
Postat av: Inkan

Så kul att få lyssna på Evans och Monica... det väcker gamla minnen till liv bl a från Fashing. suck...vilka tider.

2007-05-03 @ 22:50:23
URL: http://blaafaagel.blogspot.com/
Postat av: Lotten Bergman

Monica Zetterlund ... åh. Ååååh. Som en basketdunk i slow motion. Fullständigt ljuvligt.

2007-05-04 @ 22:01:46
URL: http://www.lotten.se
Postat av: carulmare

Tack för jazztipsen! Monica Z och Diana Krall är favoriter sedan förr. Bill Evans också, i någon mån. Radka Toneff var ett nytt namn, som jag nog skall kolla upp. Verkligen skön och stämningsfull musik.
Lars Jansson-länken fick jag inte att fungera...?

2007-05-19 @ 16:02:36
URL: http://carulmare.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback