inför en uppgift

....ett replikskifte på en teater där publiken bytt plats med aktörerna, där vardagen lyfts upp på en scen bestående av symboler med privat innehåll

Där alla talar och ingen lyssnar – för människornas uppmärksamheten är I hemlighet fästad mot rymden, från vilken det singlar ned små, vita frön

Världsrymden anfaller

Vi är rädda

Jag är rädd

Men vi fortsätter att titta upp, försöker genomborra den svarta rymden med röntgenblick och sträcker ut antennerna så långt vi kan

Vi försöker lyssna på vår samtid som den låter högt uppe bland satelliterna

Vi hoppas att någon hör våra frågor

 

- Upplevelsen av att sönderfalla, vara stadd i en inre förruttnelse som sakta tränger ut genom huden, genom ögonvitorna och andedräkten är jag förtrogen med - har blivit gammal så många gånger. Det märkliga är att jag föds på nytt varje dag - återigen står jag där i dörröppningen med långa flätor, grön hemstickad kofta och skolväska över bröstet.


dikt

En brinnande Alice Timander

hellre stå i ett hörn
och brinna
inför allas åsyn
än att
inte vara
sedd

hellre skymfas inför hela svenska soffpubliken
på en Arena där man ska härma något och sedan dö
än att inte ha varit i TV
nånsin
och alltså inte ha funnits alls

Vid trettitre
är man passé

dikt...

Och Alice Timander brann ned...

Vem har inte vaknat på morgonen med magknip - för att det är...idrott den dagen? Och man måste gnida sina lår mot trettifem andra lår och andas in legionellabakterierna och...
OK, då - man slipper skrapas sönder och hudflängas av åtta bastanta tanter i vitt med skurborstarna i högsta hugg - numera...

(men det var fan inte länge sen)

Är du också rädd
för kuverten med små fönster och logotypes som indikerar att man
förverkat sin rätt att klampa omkring här på gatorna
varpå en myndighetsperson anmäler sin ankomst
imorgon bitti
för att
avveckla
individen
ifråga


mig


jag smyger fram längs husväggarna
och hoppas att jag åtminstone ska slippa
få en cigarettfimp
på kinden

Minnet

Det finns en sorts morgnar som o mitt minne utgör urmorgonen som är en reminiscens från barndomen då jag befunnit mig i olika situationer tidiga morgnar. Det är minnet av en särskild sorts solstrålar som kryper fram från en lågt stående sol bakom höga tallar, bleka strålar som lyser rakt in i rummen utan att snudda vid trädens kronor först.


Just en sådan morgon var det då jag vaknade av mig själv och genast visste att nu var det ingen återvändo. Efter att ha levt i denna våning ensam under många år hade nu ögonblicket kommit då jag stod i begrepp att påbörja något helt nytt i livet. Jag sträckte ut handen och drog hjälpligt undan gardinen från fönstret utan att resa mig från sängen för att få se den där blekgula men ändå värmande morgonsolen färga fasaden mittemot som av tunn vattenfärg. Allt tycktes mycket stilla och rofyllt. Jag klev upp för att göra iordning min frukost, den sista i denna boning.



Resan jag skulle påbörja idag skulle komma att pågå under lång tid eftersom jag hade bestämt mig för att inte flyga utan istälelt resa med tåg, buss och båt hela vägen. Det fick ta tid. Jag behövde få med mig allt som var inom mig och risken var annars för stor att något skulle gå förlorat….att jag till exempel skulle tappa något i någon vägkant, något som var mig för kärt eller åtminstone väsentligt för mitt kommande liv. Det var så mycket som hänt mig de senaste åren och det verkade viktigt att inte förlora det.


Jag gav bostaden en sista blick och tänkte flyktigt på att någon annan nu skulle bo där, någon som jag inte visste vem det var. Själv skulle jag aldrig återse just dessa väggar inom vilka jag andats, skrattat, gråtit och tänkt under så många år.

Jag tog min lätta resväska och lämnade så hemmet. Promenaden till tågstationen skulle ta omkring en timme och jag var ute i god tid. Jag var också inställd på att verkligen se allt jag passerade på vägen och inte vara tankspridd och okoncentrerad. Jag ville vara närvarande i detta avsked. Under tågresan skulle jag förmodligen inte vara ensam utan med all sannolikhet satt det andra i kupén som jag bokat plats i. kanske skulle vi komma att prata lite med varann, det blir ju gärna så på långa resor.
Därför var jag extra rädd om denna tysta ensamhet på morgonen….


Vår - inte riktigt än?

 Varje vår kommer det ett alldeles speciellt tillfälle till mig, då jag helt säkert vet att vintern är borta. Det är bara en kort stund, och det gäller att känna igen den när den kommer, för den kommer inte tillbaka - det har hänt att jag har missat den!Det är en stund, kanske en minut, kanske en halvtimme, då luften plötsligt är förändrad, plötsligt är smeksam istället för taggig, sensuellt jordig istället för rykande frostig. Under ett kort ögonblick tycks luften genomgå en dialys där det som under oändliga tider varit mörker, död, källarliknande råhet och stillastående byts ut mot begynnande ljus, vaknande liv och löftesrika upptinanden.Om jag har haft sinnesnärvaro nog att uppmärksamma den stunden så faller en tyngd omedelbart av mig, för att därefter inte återkomma på månader.

...mörker..

...just nu att stå på botten!

Bra saker med det:
1. att veta just detta; Det finns en Botten!
2. att veta att man kan vända om - och gå åt "Det Andra Hållet" - eftersom det finns ett annat håll!

Dåliga saker med det:
1.....ordlöshet
2.....otydlighet
3.....mörker

...ett sånt där ställe...


Har burit papperskassar ganska länge

tänkte alltid jag skulle göra det
såg mig själv som en dammig vägmadam

minns honom, den ryske dirigenten,
som alltid hade sina bruna NK-kassar, av återvunnet papper,
ställda vid sina fötter medan han i tysthet
dirigerade någon symfoni för alla
på spårvagnen

Att återkomma till
ett sånt där ställe
som man innerst inne vet inte finns

och ändå bär man dit
sina kassar


dikt


Ätandet och fadern



(Rycker på axlarna)
- Det är väl som vanligt...man äter sina fingrar, försöker lindra plågorna med salvor...
Man brukar kalla mig SalveMamma
men ständigt gnager jag sönder
mitt eget kött

(Får frågorna)
köttet sväller - nätterna är ju så oändliga -
och alla mina anförvanter söp sig till sömns

(brevet)
- dessvärre måste jag ljuga och de som lyssnar ljuga - för om inte - ja, då utlöses självmordsbomben!
Vi utplånas, alla

(vid graven - strykande honom på kinden)
jag visste aldrig vem han var - du visste aldrig vem han var, Tage Forsén visste aldrig vem han var
Men låt oss hylla det faktum att han lyckades ta sig ända ned i graven
utan att behöva betala för sig




Kort

Tack för alla era tänkvärda kommentarer - fortsättning följer och en del annat - vill bara denna morgon roa er alla med följande lilla, helt autentiska, dialog:

Lille V, 5 år: Äter du kött?
Man 65 år: Jadå.
Lille V: Jaha.....då väger inte du terianer då?

Är det någon som förstår?